To po Fialovi zůstane a potáhne se to, ukázal Paroubek. Po větě „nejhorší je za námi“

21.09.2023 11:10 | Rozhovor

Proč byl nedávno v Číně? A za jakým účelem se tam znovu v říjnu chystá? I o tom tentokrát mluvil pro ParlamentníListy.cz expremiér Jiří Paroubek. Dostal se i k nedávnému rozhovoru premiéra Fialy, který vyšel na iDNES.cz. Nevynechal ani blížící se volby na Slovensku a vysvětlil, proč poslal za spolek Nespokojení dopis Robertu Ficovi. „V podstatě musím říct, že je stále více věcí, kde se s ním politicky můžu shodnout,“ říká pak na adresu Václava Klause v souvislosti s tím, že i exprezident Roberta Fica podpořil.

To po Fialovi zůstane a potáhne se to, ukázal Paroubek. Po větě „nejhorší je za námi“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Paroubek

Pane inženýre, nedávno jste se vrátil z návštěvy Číny. Prozradíte účel své cesty?

Byla to víceméně obchodní cesta. Spolupracuji s jednou farmaceutickou firmou v Číně. Vlastně světovou firmou, protože mají zastoupení ve 110 zemích světa včetně ČR. I když tady není nějaké velké.

Musím říci, že pro mě bylo velmi zajímavé, jakou firemní kulturu má čínská firma, která působí v celosvětovém měřítku. Tato firma má díky majiteli, předsedovi, jak mu říkají, velmi propracovaný systém spolupráce a odměňování pracovníků, těch loajálních a nejvýkonnějších. Já jsem si připadal jako v pohádce Tisíce a jedné noci, když pan předseda rozděloval 300 osobních aut pro ty nejloajálnější a nejvýkonnější pracovníky po celém světě. Čili zdaleka se to netýkalo jenom Číňanů, ale třeba i Indů, Rusů, Afričanů… Prostě firma opravdu světového formátu. Firma, která má také svoji nadaci, a to ve světovém měřítku. Snaží se pomáhat řešit dopady například zemětřesení, živelních událostí, ale také pomoci třeba chudším regionům například i v Číně. Je to firma, která projevuje velkou sociální zodpovědnost a odpovědnost vůči pracovníkům. Firma s mimořádně velkým, tedy na naše poměry, obratem po celém světě.



Chystáte další návštěvu Číny?

V říjnu pojedu na pozvání do Číny na 4. summit Pás a stezka. Těch tří předchozích summitů jsem se také zúčastnil. Poslední zatím byl i za účasti českého prezidenta a desítek premiérů či prezidentů ze zemí, které jsou nějakým způsobem napojeni na ten projekt Pás a stezka. Je to vlastně dnes největší ekonomická aktivita celosvětového významu, která se vlastně projevuje. Takže mě zajímá, jak za ty čtyři roky pokročili v čerpání peněz, které Čína uvolnila na tento projekt, v řádech set miliard dolarů. Tehdy se mluvilo o bilionu dolarů. Já myslím, že dnes už je to částka podstatně větší, která bude k dispozici na ty projekty v rozvojovém světě, ale také v Evropě.

Pojďme na další téma. Minulý týden vyšel na iDNES.cz poměrně obsáhlý rozhovor s premiérem Fialou. Ten v něm mimo jiné uvedl, že je přesvědčen, že máme to nejhorší za sebou a přicházíme do pozitivnějšího období. Souhlasíte?

Už to bude brnkačka… No tak já tedy nevím, tady ještě dojíždí vysoká inflace. Ty predikce, které mluví o tom, že inflace se bude už příští rok blížit ke dvěma procentům, jsou poněkud, řekl bych, přehnaně optimistické. No, a pokud si vzpomínáte na mé předpovědi, že reálná mzda v letech 2022–2023 poklesne o nějakých 20 až 25 procent… Už i Český statistický úřad vlastně dokládá, že během těch posledních šesti kvartálů, to znamená od počátku roku 2022 do poloviny tohoto roku, je pokles reálné mzdy o třináct procent v souhrnu. Takže ta dvacítka je i v těch oficiálních číslech nadohled. A to prakticky pracujeme s celým tím spotřebním košem, který obsahuje několik set položek. Ale pro život běžného občana má význam několik desítek položek. Hlavně pokud jde o potraviny, ale také pohonné hmoty, nájemné a třeba elektřina, voda, plyn…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Násilí, když selžou volby. Český expert o Green Dealu jasně jako nikdo

13:00 Násilí, když selžou volby. Český expert o Green Dealu jasně jako nikdo

Po volbách do Evropského parlamentu by se lidé i média měli tvrdě domáhat splnění předvolebních slib…